Figyelő

Borban az igazság!

vescés bor

A nem éppen szőlőiről ismert Vecsésen tizenharmadik alkalommal rendezték meg a városi borversenyt. A közel száz vendég és a versenyzők is jól érezték magukat. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri.

Hiába meresztgeti az ember a szemét Vecsés határában, bizony szőlőt sehol sem talál, de még a házaknál sem gyakoriak a lugasok. Az idősebbek emlékeznek még arra, hogy őseik foglalkoztak szőlővel, ám komoly hagyományai ezen a vidéken nincsenek a termesztésnek. És érdekes módon, mégis itt nőtt ki egy jelentős borászat. Petz Márton járja az országot, a legjobb szőlőket dolgozza fel, díjnyertes nedűk születnek. Messze földön híre ment a borászatnak, csoportok jelentkeznek be, hogy megnézzék a jeles borászatot, és megkóstolják a finom borokat.

A borász több mint tíz éve megalapította a Vecsési Borbarátok Egyesületét, mely évente megrendezi a murci fesztivált, és a borversenyt. Március elején már a tizenharmadik borversenyt hozták tető alá a szervezők, élükön Petz Mártonnal.

Az eseménynek a Grassalkovich Antal Általános Iskola adott otthont. Délután négy órakor kezdődött és este nyolckor ért véget a rendezvény, melyen közel százan jelentek meg. A kiírásnak megfelelően fajtánként öt üveg saját készítésű, 2016-os évjáratú borral lehetett elindulni a megmérettetésen. Lebonyolították az óborok versenyét is. A nevezési díj mindössze ezer forint volt. Igaz, a vendégeknek be kellett fizetni a kétezer forintos részvételi díjat. A jegyár magában foglalta a vacsorát és a borkóstolást.

Petz Márton nem a borok mellett serénykedett, ezúttal magára vállalta a szakács szerepét. Mindig kell egy áldozat, jegyezte meg huncutkásan. Minden borbarát megkóstolhatta a finom italokat, kifejthette véleményét a minőségről, ebből születtek meg a közönségdíjak. A végleges sorrendet fajtánként a borbírók döntötték el.

És, akik megnyerték a versenyt:

Petz Családi Pincészet (fehér és vörös bor), Sárosi István (rose, óbor), Radics Pince (Szükebarát).
Közönségdíjasok: Radics Pince, László Péter, Búzás Ferenc, Petz Családi Pincészet, Fazekas József.
A győztesek megérdemelten nyertek, mert borban az igazság!

 

Forrás: Ádám Tamás/Régió