Egészség

Hormonegyensúly I.

PMS kezelése

PMS kezelése

A gyógynövények hatóanyagai jellemzően csak finoman avatkoznak be az elhangolt emberi szervezet működésébe.
Ezáltal nem késztetik erőteljes ellenreakcióra a testünket és a hozzászokásnak is kisebb az esélye. Különösen fontos ez a „finomhangolás”, ha a hormonrendszerünkről van szó. Sorozatom első részében a pre­menstruációs szindrómával (PMS) foglalkozok.

A nők több mint fele szenved PMS-ben, amelynek testi és lelki tünetei egyaránt megkeseríthetik a menstruációt megelőző 7-10 napot. A leggyakoribb testi tünetek közé tartozik az átmeneti súlygyarapodás, a mellfájdalom, az ödéma, de gyakran jelentkezik szédülés és heves szívdobogás is. A lelki tünetek sokszor nehezen elválaszthatók a testiektől: ezek a fejfájás, az ingerlékenység, az álmatlanság, a kimerültség és a depresszió. Ezek a tünetek nemcsak PMS-ben szenvedőt, de gyakran a környezetét is megviselik.

Szerzetesek borsa

A barátcserjét (Vitex agnus-castus) már régóta használják a hormonháztartás finom áthangolására, igaz, korábban elsősorban a nemi vágyukkal küzdő férfiak kedvelt szere volt. A középkorban a szerzetesek előszeretettel fűszerezték vele ételeiket, mivel a benne lévő anyagok csökkentették nemi vágyukat. Angolul ezért Monk’s pepper-nek vagyis „szerzetesek borsá”-nak nevezik, latin fajneve pedig „ártatlan bárány”-t jelent.

A stressz is okozhatja

A premenstruációs szindrómát gyakran a megemelkedett prolaktinszint okozza. Mivel mennyisége széles sávon belül mozog, amit a napszakok, a táplálkozás és a stressz is befolyásol, ezért van úgy, hogy egy egyszerű vizsgálat nem mutatja ki a problémát. A magas prolaktinszint első sorban kismamáknak fontos, mivel ennek hatására termelődik a tejük. A túl sok hormon gátolja a peteérést és a petesejt beágyazódását, többek között ezért nem esnek teherbe a szoptató kismamák és a nagyon stresszes munkát végző fiatal hölgyek.

Klinikailag igazolt hatás

A barátcserje termésének fő hatóanyaga a kaszticin, de a prolaktinszint csökkentésében több más anyag is részt vesz. A növény terméséből készített kivonattal több eredményes klinikai vizsgálatot végeztek, amelyekben a premenstruációs szindrómában szenvedő nők lelki és testi tünetei is jelentősen javultak a placebóhoz képest. Főképp azoknál volt eredményes a kezelés, akiknél a PMS tünetei közé tartozott a mellfeszülés, mellfájdalom is. A maximális hatás eléréséhez legalább 3 hónapos kezelés szükséges.

A barátcserje terméséből az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásai alapján magunk is készíthetünk hatásos készítményt. Ehhez fél teáskanálnyi (0,4 g) porított termést kell elfogyasztani naponta két alkalommal. Szintén hatásos készítmény a termésből készült tinktúra, amelyből naponta 12 cseppet kell fogyasztanunk.

A hormonegyensúlyt befolyásoló gyógynövények bemutatását a következő számban folytatom, addig is látogassanak el a monori Szakorvosi Rendelőintézet melletti Fitofarm gyógynövénykertbe, ahol közel ötven gyógynövénnyel ismerkedhetnek meg.

Régió újság – Papp János okleveles kertészmérnök, fitoterapeuta