Figyelő

A legtökéletesebb éléstár a baromfiudvar

A legtökéletesebb éléstár a baromfiudvar

Észrevehetően egyre többeknek fontos, hogy honnan és milyen minőségű az asztalukra szánt étel alapanyaga. Akik ebben biztosra akarnak menni, azok ma is a saját baromfiudvarra és a konyhakertre esküsznek. A környékbeli falvakban is vagy újraéledni látszik a baromfitartás divatja, vagy mindig is megvolt, csak nem vettük észre.

Mindenesetre szembetűnő, hogy még azokon a portákon is, ahol egyébként parkosítják a kertet, valamelyik legkevésbé szem előtt lévő sarokban elkerítettek egy kis helyet a tyúkoknak, hogy legalább a friss tojásra ne legyen gondjuk.

Mi egy jókora séta során Gombán figyeltük meg nemrégiben, milyen sok és milyen sokféle baromfiudvar létezik faluhelyen. Akadt, ahol seregnyi gyöngytyúkkal találkoztunk, másutt annyiféle  baromfit láttunk, hogy alig hittünk a szemünknek. Libacsapatokkal is egészen jól van eleresztve a falu, és bár a baromfiudvarnak nem kötelező tartozéka, de jó néhány kecskével is szemeztünk a kerítések mögött.

Egy kedves, rokonszenves fiatal pár, Gere-Szabó József és Bánfalvi Judit most alakuló háztáji gazdaságával közelebbről is megismerkedhettünk.

Gere-Szabó József és Bánfalvi Judit két éve alakítja gazdaságát

Ötezer négyzetméteres kert tartozik ahhoz az öreg gombai parasztházhoz, amibe első látására beleszerettek és megvásárolták. Két éve élnek benne, közben folyamatosan újítják fel, s eközben elkezdték lerakni egy háztáji gazdaság alapjait is. Judit pesti lány, és sosem volt különösebb köze a falusi élethez, de nem esett nehezére megszeretni. Így volt ezzel Pesthez szokott kiskutyája is: a falusi udvarban azonnal a Paradicsomban érezte magát, és első látásra barátjául fogadta azt a Balhé nevet viselő minnesotai törpemalacot, amelyiket Judit a születésnapjára kapott ajándékba a barátnőjétől.
Gere-Szabó József Mendén nőtt fel, s falusi gyerek lévén a növényekkel is, az állatokkal is jó barátságba került. Az állatokhoz különösen értett, állatorvosnak készült – végül kertész lett belőle. S bár nem a szakmájában dolgozik, a gombai portán nagyon jól hasznosítja szerzett ismereteit.

Alakulóban a gazdaság

Először a tyúkokat vásárolták meg a kisállatbörzén nagy gonddal: a tíz gyönyörű, aranyszínű, fogolyszínű és kendermagos madár látványnak sem utolsó. Két kakas uralja a fiatal csapatot, körülöttük az idén már több fészekalja kiscsibe is megjelenhet.

Tyúkok társaságában falatozik a minnesotai törpemalac – mindnyájan megférnek az ötezer négyzetméteres telken

Az udvarban kedvükre kapirgálhatnak.Tápot nem kapnak, viszont a kert felesleges zöldjében- például tavaly a metélőpetrezselyemben, amikor az élelmiszer áruházakban kétszáz forint volt belőle egy csokorral, itt meg nem tudtak mit kezdeni a felesleggel  –  valósággal dúskálhatnak, és nagyon élvezik.
A nyulak az almatermésből maradt felesleget rágják nagy kedvvel, meg a sütőtököt. A német óriás fajtájú nyulakból egyelőre egy anyát és egy bakot tartanak. Az első, tíz kisnyúlból álló szaporulatot bizonyára követi majd a többi is.
Idén birkákkal is szeretnék gyarapítani a gazdaságot, és készül már a disznóól is – ahová nem Balhé kerül majd, hiszen ez a bolondos, szeretnivaló, kutyát alakító kis törpemalac szinte már családtag – hanem a leendő disznótor főszereplője.

A hatalmas kertben, amelynek legvégéről a közeli halastóra és az azt körülvevő festői tájra látni, egyelőre huszonkét gyümölcsfa van.  Háromszáz kajszibarackfát szeretnének ültetni  ide, a telken éppen annyi fér el ebből a keresett, ízletes, a piacokon mindig meglehetősen drágán kapható gyümölcsből.

Forrás: Molnár Anna/Régió