Figyelő

Egy napra lilába borul a világ

Május 19. a gyulladásos bélbetegségek világnapja. 

IBD – ez a három betű sokak számára a poklok poklát jelenti. Inflammatory Bowel Disease – magyarul gyulladásos bélbetegségek, melyek világszerte közel ötmillió ember – köztük egyre több gyerek – életét keserítik. A betegek száma pedig folyamatosan növekszik. Hazánkban több mint 45 ezer ember érintett. Az IBD nem egyenlő az irritábilisbél-szindrómával (IBS).

Világszerte május 19-én tartják az IBD világnapot. A gyulladásos bélbetegségek színe a lila, az épületek megvilágításával a bélbetegségekre hívják fel a figyelmet

A jellemzően 20-30 éves korban jelentkező gyulladásos bélbetegségeknek két fajtája van: a colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) és a Crohn-betegség. A tünetek mindkét esetben hasonlóak, mégis eltér egymástól a két betegség.

A colitis ulcerosa a vastagbél és a végbél nyálkahártyájának krónikus gyulladásával jár. A gyulladás általában egy összefüggő szakaszt érint a végbéltől kezdődően. Olykor erős fájdalommal, görcsökkel, véres széklettel, hasmenéssel jár. Teljes gyógyulás nem, csak tünetmentes időszakok érhetőek el a kezeléssel, igaz ezek akár évekig is eltarthatnak.

A Crohn-betegség a vastagbelet és a vékonybél alsóbb szakaszati érinti, de előfordulhat az emésztőrendszer más területein is, így a szájban, a nyelőcsőben és a gyomorban egyaránt. A colitis ulcerosa-val ellentétben foltokban jelentkezhet, párhuzamosan több helyen is kialakulhat, a gyulladt részek között pedig egészséges szakaszok vannak. A bélfalon kialakuló fekélyek mélyebbek lehetnek, mint a colitis esetében.

Mindkét betegség úgynevezett autoimmun folyamat, nem gyógyíthatóak, kialakulásuk oka nem tisztázott. Feltételezések szerint az egyének genetikai hajlama állhat a betegség hátterében. A szükséges vizsgálatok vagy a diagnózis felállítását követő kezelések elmaradása súlyos következményekkel jár, legrosszabb esetben halállal is végződhet a betegség. Orvosi felügyelet mellett azonban kordában tartható, a tünetmentes időszak elérése esetén a betegek teljes értékű életet élhetnek.

A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség gyakran láthatatlan, a betegek ránézésre egészségesnek tűnnek, ennek ellenére a háttérben komoly megpróbáltatásokon mennek keresztül. Nem ritka a napi 20-40 vécézés, amelyek általában hasmenéssel, súlyos esetben véres hasmenéssel járnak. Sok beteget egészen fiatalon leszázalékolnak, sokak elvesztik az állásukat a betegségük miatt, új munkahelyet pedig nehezen találnak, mert a munkaadók nem szívesen alkalmaznak IBD-vel küzdő munkavállalókat.

Május 19-én, az IBD világnapján többek között az a cél, hogy minél többen megismerjék ezt a betegséget, a kellemetlen tüneteket és minden nehézséget, amivel az IBD-t elszenvedőknek nap mint nap meg kell küzdeniük.