Figyelő

Rekord mennyiségű párlat a Gombai Pálinkaversenyen

Gombai pálinkaverseny

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg idén márciusban a Gombai Pálinkaversenyt. A község önkormányzata és a Gombai Dalárda Egyesület közös rendezvényének több mint 10 éves hagyománya van, az elmúlt idő alatt nem csak a településen, hanem a környéken is ismertté és elismertté vált a rendezvény, amelyen évről évre egyre többen vesznek részt.

Lehota Vilmos polgármester elmondta, a Gombai Pálinkaverseny egyik legfontosabb célja, hogy jó minőségű párlatok készítésre ösztönözzék a cefrekészítés és a főzés iránt érdeklődőket, egyúttal pedig a kulturált alkoholfogyasztásra helyezzék a hangsúlyt a lerészegedéssel szemben.

– Gombán sok a gyümölcsös, kajszibarackból van a legtöbb, ebből a gyümölcsből is készül párlat, de jellemző még a szilva-, a körte- és a törkölypálinka is a településre. Utóbbinak sokat javult a minősége, manapság már nem csavarják ki annyira a szőlőt a bor készítésekor, hogy a pálinkába is jusson elegendő gyümölcs, illetve a legtöbben cukrot sem raknak a cefréhez. Korábban tanfolyam is volt a településen, ahol az érdeklődők elsajátíthatták a minőségi pálinkakészítés alapjait – mondta Lehota Vilmos.

A polgármester kihangsúlyozta, nem az a cél, hogy „fesztivállá” nője ki magát a rendezvény, továbbra is szeretnék megőrizni a verseny szakmaiságát és családias hangulatát. A környékbeli települések vezetői is szívesen vesznek részt az eseményen, idén is a szomszédos polgármesterekből állt össze a társadalmi zsűri.

Szegedi Csaba a rendezvény főszervezője elmondta, idén rekordmennyiségű párlatot neveztek a versenyre: 51 jelentkező 205 féle pálinkamintát adott le a jelentkezési határidőig.

– A verseny évek óta kétnapos lebonyolítású, az idei évben március 1-én csütörtökön történt a szakmai bírálat (szakmai zsűri: Holyba-Kocsis Kinga, pálinka szakmérnök, Petzold Attila,  pálinka- és párlatszakértő, Hanti Tamás, pálinka szakmérnök, Szőke András, pálinkafőző mester, Márkusz Péter, pálinkafőző mester, Szabó István Gyula, pálinkafőző mester, Kiss Attila, Tápió-Vin Kft. tulajdonosa, Apró János, pálinkafőző mester, borász, Dr. Kis Elek, állatorvos), a közönségbírálatot és társadalmi zsűrizést március 3-án tartották. A versenyre 1 liter pálinkamintával lehetett nevezni, melyeket színtelen, jelöletlen fél literes üvegpalackban adhattak le a versenyt megelőző hét – magyarázta Szegedi Csaba.

A szakmai zsűri végül 91 érmet ítélt oda – tudtuk meg –, ebből 14 aranyérem, 32 ezüstérem és 45 bronzérem talált gazdára. A versenyen olyan különleges mintákkal is találkozhatott a zsűri, mint a céklából és csicsókából készített párlatok.

A vacsorával egybekötött ünnepélyes eredményhirdetésen a következő díjak találtak gazdára: a 2018-as „Champion díj” győztese Szabó András (Gyömrő) szilva pálinkája lett. A „Legjobb magánfőző” díjat ifj. Mladoniczki István (Pilis), a „Legjobb bérfőzető” díjat Teski Zoltán (Alsónémedi) kapta. A „Közönségdíj 1. helyezettje” Mészáros Zoltán (Vasad) málna pálinkája lett, a „Társadalmi zsűri díját”