Egészség

Szemünk világa

Napszemüveg kisokos

– Sajnos egyre fiatalabb korban alakul ki a lakosság körében szürkehályog, melynek egyik befolyásoló tényezője a szemünket ért UV sugárzás – hívta fel olvasóink figyelmét Sipos Tamás, monori optometrista.

Ezért – bár imádjuk a nyarat -, egyértelmű, hogy néhány dologra feltétlenül oda kell figyelnünk. Ahogy bőrünket napvédő szerekkel, úgy szemünket napszemüveggel kell óvnunk. Szemünk a fény számára teljesen átjárható, káros hatása a legmélyebb szövetekig is eljut. Ha hosszabb időt töltünk a tűző napsütésben, vagy víztükör – télen a hó – visszatükrözi a napsugarakat, az UV sugárzás a szem szöveteit erősen károsíthatja. Egyeseknél már néhány órán belül erős fájdalmak jelentkeznek, ám legtöbb esetben csak hosszabb idő után jönnek elő a szemkárosodás tünetei melanoma, kúszóhártya vagy éppen rosszindulatú daganat formájában.

Mit tehetünk hát szemünk világának védelmében?

– Nem elegendő a szem kalappal vagy simléderes sapkával való árnyékolása, hiszen ahogyan a bőrünk az árnyékban is leéghet, ugyanúgy a szemünk károsodhat az árnyékos helyeken is meglévő UV sugarak hatására – figyelmeztetett a szakember. – Ezért mindenkinek azt javaslom, hogy szaküzletben vásárolt napszemüveget viseljen, hiszen ezek a termékek olyan bevizsgált napszemüvegek, melyek biztosan 100 százalékos védelmet nyújtanak a káros sugárzás ellen. Mindegy, hogy olcsóbb vagy drágább típust választunk, a szaküzeletekben kapható legolcsóbb termékek is maximálisan megfelelnek az előírásoknak.
A modell kiválasztásakor érdemes arra figyelni, hogy a napszemüveg csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a lencséje a lehető legnagyobb területen fedi a szemünket, és oldalról sem engedi be a káros sugarakat. A lencse színárnyalata sem mindegy. Várhatóan minél erősebb fény éri a szemet, annál sötétebb színű lencsét válasszunk. Vízpartra és vezetéshez a polarizált lencse ajánlott, a havas tájhoz pedig a kékes árnyalatú szemüveglencse optimális.

De mit tegyenek azok, akik nem tudják letenni állandó szemüvegüket a napszemüveg kedvéért?

Manapság már szerencsére sok módszer létezik. – Léteznek dioptriás napszemüvegek, fényre sötétedő lencsék, valamint a hagyományos szemüveg keretére rögzíthető napszemüveglencse is. Aki végképp nem szeretné ezek közül egyiket sem használni, lehetőség van olyan “hagyományos” lencséjű szemüveget készíttetni, mely színtelen UV szűrő réteggel rendelkezik – mondta el Sipos Tamás optometrista.

Mi a helyzet a legkisebbekkel?

A gyerekek esetében is szükség van védelemre. Ma már gyártanak a legkisebbek számára is speciális kerettel, illetve rögzítési lehetőséggel ellátott, rugalmasabb anyagú napszemüvegeket, ezért érdemes már kis kortól rászoktatni gyermekünket a napszemüveg viselésére. Vannak azonban olyan babák, kisgyermekek, akik még ezeket a gyerekbarát szemüvegeket sem viselik el szemükön. Esetükben elsődleges fontosságú hogy ne tartózkodjanak napsütéses helyen a kritikus, 11-14 óráig tartó időszakban.

lokacio.hu – Nagy Renáta